Hooge en Lage Zwaluwe

Wapen_van_de__Zwaluwen.gifDe naam en het ontstaan van Lage Zwaluwe en Hooge Zwaluwe zijn niet bekend. Het is mogelijk dat de naam komt van een rivier de Zwaluw of Zwaluwe werd genoemd. In 1346 werden beide Zwaluwe's genoemd als leengoed dat gravin Margaretha van Beieren leende aan Beatrys van Duivenvoorde, getrouwd met Roelof van Dalem ook wel van Dongen genoemd.

Rond deze tijd (1347) verspreidde de pest zich vanuit Sicilië en met name de provincie Brabant wordt hard getroffen. Het is mogelijk dat ook de inwoners van de beide Zwaluwe inwoners verloren aan de pest. De pest werd overgedragen door ratten en de levensomstandigheden voor ratten waren goed in verband met de haven en rivier. De pest hield vier jaar aan.

Rond 1350 begonnen de 'Hoekse and Kabeljauwse twisten'. De onrust zou duren tot ongeveer 1490. Het is voornamelijk een conflict tussen de lagere edelen en burgerij en de hogere adel, maar de scheiding is niet scherp te trekken. De huidige Biesbosch bestond nog niet en de kleine plaatsen in deze regio leidden onder de vele overvallen en plunderingen. 

Op 22 januari 1377  werd de heerlijkheid van de Zwaluwe verdeeld in Lage- en Hooge Zwaluwe. Beatrys en haar oudste zoon behielden Lage Zwaluwe en Hooge Zwaluwe werd geschonken aan Margriet van der Lippe, vrouwe van de Leck en Breda, vrouw van Jan van Polanen, en haar oudste zoon. Met deze transactie verviel Hooge Zwaluwe tot het huis van Nassau. In 1404 verenigde de zoon van Beatrys de Zwaluwe in het huis van Dongen.

Pages: 1 2 3 4 5